Články
Top

Soutěžní disciplíny světového poháru

Světový pohár v lezení zaštiťuje asociace IFSC – International Federation of Sport Climbing, českou stranu pak zajišťuje Český horolezecký svaz http://www.ifsc-climbing.org/

Soutěžní disciplíny poháru zahrnují bouldering a dva typy lezení – lezení na rychlost a lezení na obtížnost:

Bouldering – jedná se o způsob lezení, při němž se nepoužívá k jištění lano. Často se provozuje v uzavřených halách, kde lezci dopadají do měkkých žíněnek (to platí zejména pro soutěžní disciplíny). Bouldering lze samozřejmě provozovat i ve venkovních podmínkách na menších skalách s přistaveným místem dopadu. Při soutěži rozhoduje počet boulderů (tras), které jsou účastníci schopni vylézt a počet pokusů, které k tomu potřebují.

Zdroj http://boulderfreaks.blogspot.cz/2010/05/bouldering-in-rocklands.html

Lezení na rychlost – jak již název napovídá, rozhodující roli při tomto způsobu lezení hraje čas. Jsou vytyčeny určité trasy, které se jednotliví závodníci postupně snaží překonat. Zvykem poslední dobou je pořádat závody na stále stejných trasách, aby se mohlo poměřovat dosažení nejlepších výsledků napříč roky.

Lezení na obtížnost – v závodech tohoto typu jsou vytyčeny nové trasy, které jsou poměrně dlouhé a účastníci nemají možnost si je nacvičit v předstihu. Umístění je dáno vzdáleností, kterou jednotliví účastníci dosáhnout.

Český reprezentant se na závodě světového poháru v lezení umístil na 2. místě. Květnový závod probíhající v rakouském Innsbrucku znamenal úspěšný start letošní lezecké sezóny pro Adama Ondru, senzaci českého horolezectví. Adam Ondra se lezení věnuje už odmala a úspěchy dosahoval už v útlém věku, pojďme se proto blíže podívat na jeho profil. Narodil se v roce 1993 a jak to vypadá, zároveň s chozením začal i s lezením. Tomu se věnuje již od roku 1999 zásluhou svých rodičů, kteří jsou vášnivými lezci.

V roce 2010 vyhrál první místo a medaili pro vítěze obdržel na světovém poháru IFSC v Číně a svůj úspěch zopakoval o dva roky později na světovém poháru ve Francii. V roce 2010 se umístil na prvním místě i ve světovém poháru v boulderingu, kde porazil i Rakušana Fischhubera, který ho ovšem překonal letos v Innsbrucku

Zdroj: http://www.horyinfo.cz/view.php?cisloclanku=2014050008&nazevclanku=sp-v-boulderingu-innsbruck-ondra-stribrny


Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.