Články
Top

Tour de France – poháry a historie

5. července 2014 odstartovala slavná Tour de France. Letošní ročník závodníky povede po trase dlouhé 3 656 km, přičemž během nich absolvují 9 rovinných etap, 5 kopcovitých, 6 horských, 5 dojezdů na vrchol a jednu individuální časovku. Za „odměnu“ jim budou celé dva dny volna.

Kromě řady zajímavostí, které se s Tour de France váží je letošní ročník pro české fanoušky obzvláště zajímavý, jelikož aktuální pohár pro vítěze pochází z dílny českých designerů a sklářů.

Zajímavosti z Tour de France

S jedním z nejnáročnějších a určitě nejsledovanějších cyklistických podniků se pojí (kromě dopingu) i řada zajímavých čísel a informací, které jen tak nezjistíte. Výběr některých z nich vám nyní přinášíme.

  • Náklady Toru de Frnace převyšují 3 mil. Eur (na začátku to bylo 22 tisíc franků)
  • Největší bubák na trase – stoupání o délce 34 km s průměrným sklonem 3,9 %
  • Nejvyšší vrchol letošního ročníku: Col d´Izoard ve výšce 2 360 m (osmý nejvyšší vrchol Tour)
  • Počet úmrtí: 4 (pouze 1 na následky pádu z kola bez dalších vlivů)
  • Loňskou Tour dobila i parta šesti českých jezdců na koloběžce
  • Během Tour je zapojeno více než 14 000 policistů
  • Historicky nejdelší etapou byla v letech 1903 – 1904 471 km ta z Nantes do Paříže

Křišťálový pohár pro letošní závod

Hlavní trofej pro vítěze nedostává pouze hlavní vítěz ale i držitelé dalších trikotů, které symbolizují nejúspěšnější muže na trati – hodnotí se celkové prvenství a dále nejlepšího sprintera, závodníka do vrchu a „benjamína“.

  • Žlutý trikot – vedoucí muž celého podniku
  • Zelený trikot – majitel největšího počtu sprinterských bodů
  • Bílý trikot – obdoba žlutého pro jezdce, kteří k 1. lednu daného roku nedosáhli věku 25 let
  • Puntíkovaný trikot – král všech stoupání

Kromě jednoho z hlavních sponzorů letos Češi stojí i za samotným pohárem. Tyto poháry pro vítěze celé Tour de France budou letos slavnostně předány 27. července nejúspěšnějším jezdcům po jejich průjezdu slavnou Champs-Elysées v Paříži.

Jak samotný pohár vypadá?

Jde o velkou vázu z průhledného křišťálu, která je po celém svém obvodu broušena a je lehce nakloněná. Ve spodní části je pak umístěna rytina, která bude svým majitelům navždy připomínat, který že ročník se jim podařilo vyhrát. Jde o velmi jednoduchý a moderní design, který v sobě snoubí tradici i modernu. Zkrátka pohár jak má být.

Historie Tour de France

Toru má již 111 let dlouhou historii, která byla pouze v deseti případech přerušena – důvodem byla válečný stav. Aktuálně se tedy jede 101 roční Tour, na jehož start se postavilo celkem 212 jezdců z 22 stájí, včetně Čechů.


Trať se několikrát během historie měnila a upravovala. Experimentovalo se i s extrémními stoupáními, které však závodníci příliš neuvítali. Tak jako tak se s horami účastníci tour potýkají již od roku 1910, kdy do programu byly zařazeny Pyreneje. Až od roku 197ř se mimochodem končívá na věhlasném pařížském bulváru.

Podívejte se na historické fotografie z Tour v jejích začátcích.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.