Články
Top

Nejmladší z klubových trofejí NHL – Prezidentův pohár

Pokaždé na konci základní části NHL získává družstvo s nejvyšším počtem získaných bodů tak zvaný Prezidentův pohár, v originále Presidents‘ Trophy. Poprve byla tato trofej představena v sezóně 1985 – 86, postupem času ji pak v celkem 27 sezónách získalo 17 družstev. Současný držitel trofeje Chicago Blackhawks získalo Prezidentský pohár podruhé v řadě a historicky za druhý nejnižší počet bodů. Kvůli vynucené přestávce sehrál vítězný tým v základní části pouze 48 zápasů. Nejvyššího počtu bodů přitom dosáhnul nejúspěšnější tým základních částí NHL všech dob, Detroit Red Wings v sezóně 1995 – 96, a to rovných 131.

Krátká tradice trofeje pro vítěze

Ke vzniku trofeje označované jako Prezidentův pohár vedla cesta přinejmenším trnitá. Jak jsme si už uvedli, uděluje se pravidelně od sezóny 1985 – 86 spolu s peněžním bonusem, který se rovnoměrně dělí mezi hráče. Do té doby se stejná trofej neudělovala, respektive hodnotilo se pouze celkové vítězství v kategorii, kterou dnes známe jako Východní divize. Celkový vítěz bodování základní části NHL se tak pyšnil jen vlajkou pro „šampiona NHL“.

Prezidentův pohár má svého dlouhodobého nejúspěšnějšího držitele v družstvu Detroit Red Wings. Z 27 sezón se absolutním vítězem základní části stali hned šestkrát, čemuž se žádné z dalších družstev ani nepřiblížilo. Na pomyslném druhém místě se tak mačká celých 7 dalších družstev s pouhými dvěma výhrami a do trháku se tak může dostat jedno z nich, pokud v právě probíhající sezóně získá pohár potřetí.

Zajímavé dramatické koncovky se v roce 2007 dočkaly týmy Buffalo Sabres a Detroit Red Wings, které dosáhly shodného výsledku – 113 bodů. Uplatněno tak bylo pravidlo, podle kterého pohár získává družstvo s vyšším počtem výher, což bylo Buffalo s 53 výhrami v porovnání s Detroitem, který jich dosáhnul v sezóně pouze 50.

Drama v sezóně 2013 – 2014

Dlouho to vypadalo, že na nejlepší cestě za titulem jsou Kačeři z Anaheimu, Anaheim Ducks. Po sérii několika nepříjemných porážek, naposledy od outsidera soutěže Calgary, se nicméně propadli na druhé místo za St. Louis a jejich naděje na zisk Prezidentova poháru není valná. Zaujal vás článek? Podívejte se na naše poháry či medaile.


Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.