Články
Top

Nejznámější putovní poháry

Sportovní putovní poháry jsou trofeje, které se udělují, respektive propůjčují, vítěznému týmu, který tak dostane jedinečnou možnost tyto poháry na předem stanovenou dobu vlastnit.

Jelikož se tyto poháry nemusí vyrábět na každý turnaj či soutěž znovu, tak mohou být vyrobeny z mnohem kvalitnějších a dražších materiálů než je tomu v případě klasických pohárů. Výjimkou tedy nejsou například ani poháry vyrobené ze zlata či jiných cenných kovů.

My si v tomto článku představíme nejznámější putovní poháry, jenž vynikají nejenom svojí proslulostí, ale zároveň i jejich mistrovským zpracováním.

 

Trofej pro mistra světa ve fotbale

Vítězství na fotbalovém mistrovství světa patří k nejcennějším a nejvzácnějším sportovním úspěchům, kterých lze ve světě sportu dosáhnout, celkem se to dodnes poštěstilo pouze fotbalistům z 8 zemí.

Kromě slávy a uznání mají vítězové možnost ve svých rukách potěžkat 36,8 centimetrů vysokou a 6 kilogramů (z toho celých 5 kilogramů váží samotné osmnáctikarátové zlato) vážící trofej, která byla navržena v roce 1971 Italem Silviem Gazzanigem a jež byla vyrobena rovněž v Itálii, konkrétně v Miláně.

Jedná se o putovní pohár, který je ponechán vítěznému národnímu týmu po dobu 3 let a po uplynutí této doby je nahrazen replikou z pozlaceného bronzu, která již mužstvu zůstává navždy. Za vítězství ve finálovém zápase jsou rovněž vítěznému týmu uděleny zlaté medaile.

Předchůdkyní trofeje, která je aktuálně udělována mistrům světa ve fotbale, byla legendární Zlatá Niké, která byla udělována od prvního mistrovství světa, které se konalo v roce 1930 až do roku 1970 a stejně jako současná trofej, byla putovním pohárem, ovšem s jednou jedinou výjimkou a to sice že země, která šampionát vyhraje potřetí, si může trofej navždy ponechat. To se v roce 1970 poštěstilo Brazílii, avšak trofej byla v roce 1983 odcizena ze sídla brazilské fotbalové federace, pachatel zůstává do dnešních dnů neznámý a případ neobjasněný.

 

Stanley Cup

Nejprestižnějším pohárem, jenž mohou hokejisté na klubové úrovni vyhrát je Stanley Cup, jenž je udělován vítězi play-off severoamerické NHL, bezesporu nejkvalitnější hokejové ligy na světě. Ne nadarmo bývá nazýván The Holy Grail, v překladu Svatý grál.

Aktuálně 31 týmů ze Spojených států amerických a Kanady mezi sebou soupeří o to, kdo se stane držitelem tohoto putovního poháru, který vždy na rok náleží týmu, jenž v dané sezóně došel až do finále a v něm zvítězil.

Trofej samotná je aktuálně necelých 90 centimetrů vysoká, ovšem při její výrobě měřila pouhých 18,5 centimetrů. To vše je způsobeno tím, že po každé sezóně je na podstavec napsáno jméno vítěze, včetně jeho kompletní soupisky a podstavec je tím pádem potřeba pravidelně zvyšovat.

Se Stanley Cupem je spojeno mnoho tradic, například, že vítězný tým propůjčí trofej svým hráčům, každému na 1 den, a ti s ní povětšinou vyrazí do svého rodného města, aby se mohli podělit o radost ze zisku tohoto cenného poháru se svými blízkými a místními fanoušky.

http://www.poharylevne.cz/images/sklady/pt13.jpg

Hopmanův pohár

Trofej pro vítěze dnes již tradičního tenisového turnaje smíšených dvojic, konajícího se každoročně od roku 1989 v australském hlavním městě Perth a nesoucí stejný název jako vítězná trofej, patří společně s Davis Cupem a Fed Cupem k nejvýznamnějším tenisovým turnajům družstev, ve kterých tenisté a tenistky reprezentují své země.

Leč Hopmanův pohár je pohárem putovním, tak vítězové turnaje s prázdnou rozhodně neodejdou, za vítězství v turnaji si odnesou tučnou finanční odměnu (celkový prize pool činí 1 000 000 australských dolarů), i když nutno podotknout, že v porovnání s velkými turnaji ATP a WTA se jedná o zanedbatelnou sumu. Zároveň vítězná dvojice dostane diamantový šperk ve tvaru tenisového míčku.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.