Články
Top

Představujeme pravidla futsalu

Futsal je sálový fotbal, ale nemyslete si, že pokud umíte hrát fotbal, umíte hrát i futsal. Hry se účastní menší počet hráčů, pouze 4 plus brankář, který je zde na rozdíl od fotbalu mnohem aktivnější. Minimální počet hráčů na hřišti pak jsou tři, ovšem mimo začátek zápasu. Pokud by počet hráčů klesl pod tento počet, je zápas ukončen.

Také hrací plocha je v této hře menší. Běžným omylem je, že futsalové hřiště je stejně velké, jako to na basketbal, ale ve skutečnosti je asi dvojnásobné, tedy 40 x 20 m.

Někdy se říká, že futsal je sport pro ty, kdo neuspěli v klasickém fotbale nebo pro líné fotbalisty. Ale není to tak docela pravda. Malé hřiště vyžaduje také vyšší nároky na techniku a práci s míčem. Proto je futsal mnohdy výrazně zábavnější než tradiční fotbal. Hráči musí také prokázat mnohem lepší improvizaci a tvůrčí schopnosti.

Mimoto, i futsalový míč je menší než fotbalový – obvykle má obvod 62 – 64 cm, a protože jde o sálový sport, je míč vyroben ze speciálních měkkých materiálů a obvykle je výrazně zbarvený. Oproti fotbalovému míči je také těžší a tím pádem musí hráči počítat s tím, že bude mít horší odskok.

Futsal je opravdu zmenšenou variantou fotbalu, a to i pokud se délky hry týká. Hraje se 2 x 20 min s patnáctiminutovou přestávkou a hru řídí tři rozhodčí. Hlavní a vedlejší rozhodčí se účastní hry aktivně na hřišti, třetí rozhodčí pak spolu s časoměřičem má místo u stolu časomíry a eviduje zejména nasbírané fauly obou družstev.

Jedním z nejdůležitějších pravidel futsalu je to, že zde neexistují offsajdy. Ovšem na druhou stranu pokud je uvnitř pokutového území spáchán faul, automaticky je potrestán penaltovým kopem.

Pravidla futsalu definují i maximální počet povolených náhradníků, což je sedm hráčů, ovšem počet střídání během hry není nijak limitován. Tím tedy futsal připomíná spíše lední hokej než fotbal. Není tedy žádnou výjimkou, pokud se již jednou vystřídaný hráč do hry vrátí jako náhradník za jiného hráče. A navíc je povoleno i střídání když je míč ve hře, pokud ovšem nejde o brankáře, který může být vystřídán pouze tehdy, je-li míč mimo hru. Každé střídání však podléhá schválení rozhodčího. Zajímavostí je, že brankář může nahradit jakéhokoliv jiného hráče v poli.

Stejně jako ve fotbale i ve futsale fungují coby tresty pro hráče žluté a červené karty. A rovněž není rozdíl v hodnocení dosažení branky, takže míč musí přejít přes brankovou čáru celým objemem a nesmí tam být dopraven rukou.

Futsal původně vznikl v Brazílii, kde také získal své pojmenování. Vytvořili jej vlastně samotní fotbalisti po ukončení své kariéry. Získal si však velkou oblibu po celém světě a rozhodně stojí za to jej vyzkoušet. Už jen proto, že oproti klasickému fotbalu zde máte mnohem více příležitostí předvést své kombinační schopnosti i předvídavost a rychlou reakci.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.