Články
Top

5 exkluzivních sportů, které byste měli vyzkoušet

Kterých 5 sportů je exkluzivních? Mezi výjimečné a exkluzivní sportovní disciplíny patří golf, parkurové jezdectví, pólo na koních, jachting a šerm.

 

Golf je brán jako sport pro vyšší společnost, ale dnes ho hrají obyčejní lidé po celém světě. Dnešní moderní golf vychází ze hry, kterou hrála původně skotská šlechta už někdy od 15. století. Zajímavé je také to, že první pravidla golfu byla sepsána v první polovině osmnáctého století. Tento sport byl provozován na profesionální úrovni od druhé polovině devatenáctého století. V té době vnikaly prestižní turnaje British Open a The Open Championship. Golf byl olympijským sportem v letech 1900 a 1904. V současné době je opět po dlouhé době zařazen do programu her Rio de Janeiro. Světově populární jsou golfové soutěže Ryder Cup, Barclays Scottish Open, Walker Cup, Curtis Cup, PGA European Tour.

 

Parkurové jezdectví je jezdecká disciplína, které byla poprvé představena světu v hlavním městě Skotska a to v druhé polovině devatenáctého století. Od té doby se začalo parkurové skákání koní objevovat v programu Royal Dublin Horse. Jezdectví se dostalo na seznam disciplín OH v roce 1900. Poté následovala malá pauza a za dvanáct let poté se tento sport stal součástí olympijských her. Zde se soutěží v následujících jezdeckých disciplínách: parkurové skákání, drezura, všestrannost. Vedle her se ve světě konají i světové jezdecké hry, jež se soutěží až v deseti disciplínách.

 

Pólo na koních je považováno za kolektivní jezdeckou aktivitu, která původně vznikla někdy v šestém století před naším letopočtem a to v perské říši. Už tehdy byly stanoveny pevná pravidla. Koňské pólo se postupně rozšířilo do dalších zemí. Tento sport si oblíbili Indové, Britové, Číňané, Tibeťané, Japonci, Mongolci, Argentinci, Američané, Švýcaři a obyvatelé Manipuru. Pólu na koních učarovalo i dalším obyvatelům mnoha států, kteří vytvořili kluby póla. Mezi nejznámější zápasy v pólu se řadí World Cup, Gold Cup, Windsor Park International, Polo World Championship a Argentine Open.

 

Jachting je velmi zajímavý sport, který přitahuje velkou pozornost svoji exkluzivitou. Soutěžní jachting propukl v Holandsku někdy v sedmnáctém století, poté se tento sport dostal do Anglie. Zde vznikaly na zakázku první modely závodních lodí. I Američané tomuto sportu přišli na chuť. V roce 1851 se pořádal The America's Cup, jenž se koná do současnosti. Poprvé se jachting objevil na pařížské olympiádě v roce 1900. Velkou pozornost přitahují závody Rolex Fastnet Race a Sydney to Hobart Yacht Race.

 

S uměním šermu se setkáváme už ve starověku. Moderní podoba šermu byla postupně zdokonalována ve Španělku, Francii a Itálii až někdy do sedmnáctého století. Koncem devatenáctého stolení se stal šerm olympským sportem. Jako jediný byl vždy zařazen do programu olympiád. Pravidelně se v šermu pořádají MČR, ME, SP, MS a Grand Prix. Chybět nemohou domácí soutěže a satelitní turnaje.

K exkluzivním sportům doporučujeme pořídit Exkluzivní poháry >>

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.