Články
Top

Slavné poháry - Stanley Cup

Pro hokejové fanoušky není třeba Stanley Cup (chcete-li Stanleyův pohár) blíže představovat. Jedná se o prestižní pohár udělovaný vítězi NHL. Každý rok koluje mezi vítěznými týmy. Kromě jmen hráčů jsou na poháru vyryta jména trenéru a managementu. V současnosti existují tři verze poháru - ta původní vyrobená ze stříbra o rozměrech 18,5 centimetru na výšku a průměr 29 centimetrů, ta současná vyrobená ze stříbra a slitiny niklu měřící 89,54 centimetrů na výšku a vážící 15,5 kilogramu a replika vystavená v muzeu. 

Kde je původ Stenleyova poháru?

Za vznik Stanley Cupu vděčíme Lordu Stanleyemu a celé jeho rodině, která si hokej zamilovala a následně i značně podporovala. Dlouhou dobu byla pak trofej cenou pro amatérské hokejové kluby. Přelom nastal až v roce 1908, kdy se Stanley Cup dostává do popředí a zastřešuje profesionály. V téže době začíná o Stanley Cup bojovat tým tvořený pouze z profesionálních hráčů - Toronto Trolley Leaguers z OPHL. V dalším roce se zbylé amatérské týmy zapojují do profesionální ligy, která se v roce 1910 pojmenovává jako NHA (National Hockey Association).

V následujících letech se ke Stenley cupu přidávají další týmy nejen z Kanady, ale i z USA. V roce 1917 získává cennou trofej první americký tým, který ukončuje NHA a oficiálně vzniká NHL. Pro NHL je významný rok 1926, kdy zaniká WHL (Western Canada Junior Hockey League) a zůstává jako jediná liga hrající o Stanley Cup. Týmy z ostatních soutěží se pokoušely přebrat Stanley Cup od NHL, ale nikdy se jim to nepodařilo. Nejvážnější konkurencí byla World Hockey Association, které krátce po zamítnutí žádosti o pohár zkrachovala.

Ani pohár není věčný

Pohár je každoročně udělován kromě roku 1919 (z důvodů pandemie chřipky) a v sezoně 2004-05  z důvodů sporu o smlouvy mezi hráči a kluby. Roční výpadek znamenal pauzu pro hráče, diváky a finanční ztrátu pro kluby. Díky tomuto sporu také NHL ztratila exkluzivitu na Stanley cup a soud rozhodl, že v případě, když  se nebude sezona hrát, pohár přechází na jinou soutěž.

NHL je nejslavnější hokejovou ligou, týmy jsou složeny z nejlepších hráčů ze všech zemí. I díky tomu si mohlo Stantey Cup osahat i několik českých hráčů.
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.