Články
Top

Mistrovství světa 2014

Zaregistrovali jste, že 9. května začalo hokejové mistrovství světa? Že ne? Není se čemu divit, letošní hokejová sezóna je totiž pořádně nabitá. Vždyť kromě jednotlivých klubových soutěží se odehrála celá řada přípravných utkání a především olympijský turnaj v ruském Soči.

Ale nezoufejte, boj o poháry pro mistry světa potrvá až do 25. Května, máte tak ještě spoustu času si užít ten nejlepší hokej. Kde se mistrovství odehrává, jaké jsou ambice národního týmu a o co se vlastně hraje? To vám přiblížíme v následujícím článku.

Kde se turnaj odehrává

Letošní 78. mistrovství světa probíhá v Bělorusku ve dvou arénách. První z nich – Minsk-Arena, představuje hlavní hokejový svatostánek, kde se odehraje většina vyřazovacích bojů. Druhým místem je o poznání menší Čižovka aréna. Obě haly leží přímo v Minsku a týmy tak nemusí zdlouhavě putovat do jiného města v případě jejich postupu.

Víceúčelová Minsk-Arena

Dveře víceúčelové sportovní haly pro 15 000 diváků se poprvé otevřely veřejnosti 30. ledna 2010. První akcí zde bylo utkání hvězd kontinentální hokejové ligy (hraje ji například Lev Praha), které tak trochu předznamenalo její budoucí využití.

V současnosti v ní působí celek HC Dynamo Minsk a pořádají se zde i krasobruslařské a rychlobruslařské závody, včetně dráhové cyklistky a několika dalších sportů. Bělorusové zde také mohli slyšet vystoupení hudebních hvězd – koncertovali zde Elton John, Sting nebo například Jennifer Lopez.

Hala se nacházející na samém severozápadním okraji Minsku v těsném sousedství dalších velkých sportovních areálů. Vzhledem k velikosti a dobrému technickému zázemí  se není čemu divit, že právě zde hráči zvednou nad své hlavy pohár pro vítěze celého mistrovství (nejpravděpodobněji mezi 22:00 a 22:30).

Zdroj: germany.mfa.gov.by

Čižkova aréna

Novější, ale o poznání menší halou je devítitisícová Čižkova aréna na jihu Minsku, vybudovaná v roce 2013. Stojí na břehu řeky Svislač a jezera, po kterém je hala pojmenována.

Jde o krásnou futuristickou stavbu, ve které se odehrávají boje základní skupiny A (hraje zde i Jarda se svými spoluhráči) a několik vyřazovacích zápasů. Kromě hlavní hokejové haly se v areálu nachází i menší víceúčelová hala, kterou využívají profesionální i rekreační sportovci.

Zdroj: Wikipedia.org

Medailová bilance a šance na zisk poháru

Český tým se letos pokusí vyrovnat medailovou bilanci nejúspěšnějšího státu v dějinách mistrovství – Kanady, která doposud získala 47 medailí. Proto, abychom však mohli bojovat o putovní pohár a medaile, musíme ještě urazit pořádný kus cesty.

O jaký pohár a medaile se letos hraje

Již tradičně vítězi každého mistrovství připadne velký pohár na dřevěném podstavci ve tvaru okřídlené mísy, kde „křídla“ slouží zároveň jako rukojeti. S každým mistrovstvím se na dřevo přidává plíšek s vyrytými informacemi o aktuálním vítězi.

Kromě poháru se hraje o kompletní sady zlatých, stříbrných a bronzových medailí, které tradičně kromě hráčů a trenérů dostávají i členové nejbližšího realizačního týmu. Podobu cenných kovů pro letošní mistrovství světa v hokeji 2014 zatím žádná ze zpravodajských agentur neukázala. O jejich podobě se tak můžeme pouze přít.


Zdroj: empirewallpapers.net

Šance pro český národní tým

Po ne zcela úspěšných posledních letech od českého národního týmu odešel hlavní trenér Alois Hadamczik, který u týmu působil celkem dvakrát v letech 2006 – 2008 a 2010 – 2014. Na jeho místo nastoupil dlouholetý hráč národního týmu na pozici útočníka Vladimír Růžička, který má naši reprezentaci opět přivést na výsluní. Podaří se mu to?

Zkušenosti na to má jako hráč i jako trenér, dokonce také v minulosti působil u národního týmu, konkrétně v období 2004 – 2005 a 2008 – 2010. Uvidíme tedy, jak se mu podaří s výrazně omlazeným týmem prosadit. Úspěch si určitě nepřeje pouze on, ale i fanoušci a hráči – ať už ambiciózní Hertl, který ještě pohár v rukou nedřímal nebo ostřílený Tomáš Rolinek.

Třeba nám pomůže i některý ze čtyř českých rozhodčích, kteří byly na mistrovství povoláni. Žádná jiná země mimochodem letos nemá nominováno více arbitrů.

 

Zdroj: lokotrutnov.cz

Ceny vstupenek

Jako každé hokejové mistrovství jsou ceny vstupenek na zápasy v základní skupině ve srovnání s řadou jiných akcí podobného formátu poměrně přijatelné. Za jednu vstupenku zaplatíte za průměrný lístek 280 Kč. Chcete-li ale ta nejlepší volně prodejná místa, pak si připravte více než 1 300 Kč.

Finálové zápasy pak přijdou výrazně dráž. Nejlevnější tikety na boj o třetí místo stojí 32 Euro. Pokud však chcete vidět rozesmáté tváře hráčů s medailí na hrudi a pohárem v rukou, pak si budete muset připlatit. Finálový zápas vás totiž vyjde minimálně na 86 a maximálně na 424 Euro – což už je pořádný balík peněz.

Jste-li však opravdovými hokejovými fanoušky, pak se cesta, dlouhá něco okolo 1 100 – 1 500 km, vyplatí.  Další možností, jak vidět naše hokejisty v akci, je počkat na příští rok, kdy se mistrovství bude již po desáté konat opět v Praze.

Více informací naleznete na českých stránkách hokejového mistrovství nebo webu Mezinárodní hokejové federace (IIHF).


Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.