Články
Top

Jak funguje kanadské bodování v NHL

Národní hokejová liga ve Spojených státech amerických a Kanadě podléhá přesně nadefinovaným pravidlům a řádu. Právě kanadské bodování je jakýsi statistický indikátor, který informuje o útočných kvalitách jednotlivých hráčů v ledním hokeji. Pokud se podaří hráči dát gól, započte se mu jeden plusový bod. To se týká i situace, kdy hráč gól nahraje. Celkové bodování se pak zaznamenává do tabulky, s níž jsou pak znatelní vítězové. Ti pak v jednotlivých ligách bývají oceňování určitou formou trofeje. Za světově populární je trofej s názvem Art Ross Trophy, o které se rozhoduje přímo na ledové ploše. Pokud hráč získal toto ocenění, pak automaticky mohl počítat se zvýšenou prémií. V případě že mají shodné výsledky dva a více hráčů, pak se u nich bere vyšší počet nastřílených branek, poté přichází na řadu nižší počet sehraných zápasů. Když z tohoto hodnocení nevzejde vítěz, pak se stává nejlepší ten, kdo v dané sezóně dál branku nejdříve.

Trofej Art Ross Trophy se poprvé dočkala svého vítěze v roce 1948. Tuto cenu si tenkrát odnesl Elmer Lach z týmu Montreal Canadiens. Ponejvíce na ni dosáhl hráč Wayne Gretzky z profesionálního týmu Edmonton Oilers. Tuto trofej vyhrál až desetkrát. Za zmínku stojí také Gordie Howe z týmu Detroit Red Wings a Mario Lemieux z Pittsburgh Penguins. Zmínění hráči získali tuto trofej šestkrát. Legendární český hokejista Jaromír Jágr měl možnost tuto cenu držet v ruce pětkrát.

Pro zajímavost ještě můžeme uvést, že byl Wayne Gretzky vyhlášen rekordmanem, neboť získal v sezóně 215 bodů. A nejnižší počet bodů nastřílel Elmer Lach. Zmínit můžeme také nejproduktivnějšího hráče Roberta Gordona, kterému se podařilo dosáhnout vítězství hned dvakrát. První vítězství si vychutnal v sezóně 1969 až 1970, zato druhé v období 1974 až 1975. Sidney Crosby se zapsal jako nejmladší hráč, který ve svých devatenácti letech nastřílel 102 bodů v sezóně 2005/06. Od té doby má za sebou několik vítězství.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.