Články
Top

Poháry pro sportovce

Pořádáte sportovní akci a chcete zájemce odměnit něčím, co jim zůstane do konce života? Nebo chcete dát někomu najevo, jak moc si ho ceníte? A co takhle povzbudit pracovní morálku soutěží o nejlepšího pracovníka týmu a věnovat mu putovní pohár? Trofeje a poháry patří k vděčným sportovním oceněním. Každá sportovní událost zaslouží řádné ocenění, ať už se jedná o první ligu nebo venkovskou soutěž v kopané. Poháry už dnes nepatří zdaleka k luxusnímu zboží, které by bylo spojováno s nejprestižnějšími událostmi. Dovolit si jej může každý, kdo chce dodat události lesk.

A co materiál poháru?

A z čeho se dnes poháry vyrábí? Přestože napohled to není rozeznat, ty tam jsou doby, kdy by se poháry vyráběly výhradně z drahých kovů, mramoru a dřeva. Samozřejmě opravdu prestižní události si podobnou honosnost žádají a pro takové bývají trofeje vyráběny často na zakázku. Proces poté zabere i měsíce než je pohár dotvořen do konečné podoby a vyčištěn. V zájmu snížené cen a zvýšení dostupnosti pohárů však výrobci brzy začali hledat nové materiály, které by umožňovaly tvorbu urychlit a zefektivnit bez ztráty na kráse konečného výrobku. Pro tento účel se ukázal ideální plast. Je snadno dostupný, je tvárný, má vynikající schopnosti. Plast může být navíc vyroben tak, aby na pohled dokonale imitoval mramorový podstavec. Kromě plastu se na výrobu používají různé kovy, dřevo ale také mnohých plastových materiálů na bázi pryskyřice. Aby pohár získal na váze a působil tak reálně nejen na pohled, ale také na dotek, přidávají se při výrobě do plastu kovové pruty a také kousky kamínků. Pro dokonalý vzhled je možné nechat pohár pozlatit či postříbřit. Vyjde to mnohem levněji, než trofej vyrobená výhradně z drahého kovu a vizuální efekt je stejný.

K modernímu stylu patří ovšem odlehčené materiály jako sklo. Skleněné poháry mají svá specifika a patří k cenově dražší kategorii než běžné poháry, proto bychom jejich volbu měli zvážit. Přesto sklo působí výjimečně, obzvláště potom ve sbírce mezi klasickými trofejemi.

Rytí pohárů

Pokud pohár není zamýšlen jako putovní, je na místě zvážit možnost rytí. Do kovových štítků na základně poháru lze nechat vyrýt cokoliv si přejete, rytbu je samozřejmě možné provést i na samotné tělo poháru. Zde je však vždy třeba pamatovat na materiál, který je k výrobě použit a najít schopného kovorytce.
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.